vientiane

vientiane

zondag 2 augustus 2015

Orientatie

Metlo?? De Aziaat kijkt me meewarig aan. Hij staat op straat een soort paella-pan schoon te maken. Maar hij weet niet waar de metro is.

We zijn in Rome. Als iets frustrerend is: je echtgenoot bij nacht-en-ontij van of naar Rome te halen cq te brengen. Dus we besluiten er een nachtje in Rome vooraf aan te knopen. En we verwennen onszelf op de laatste avond samen met een zorgvuldig uitgekozen restaurant. Wel 9 haltes met de metro, maar goed.

Tijdens Auke's verblijf in Casamaggiore kwamen de intieme verhalen over Laos los: onlangs was hij op de fiets verdwaald. 's Avonds. Toen hij ergens licht zag ("het werd steeds donkerder op straat") bleek hij bij een tent beland waarvan de enige heer zijn hand dwingend op Auke's stuur legde. De rest van het gezelschap bestond uit 9 keurig opgemaakte dames. Auke weet ondertussen -in geval van verdwaalacties- dat hij herkenningspunten in de stad moet noemen: morning market, airport, residentieel paleis. Echter: in deze barre uithoek is er niemand die kwartjes laat vallen als Auke zijn best doet een vliegtuig na te doen. 

Klopt: de meetbare actieradius van de inwoners van Vientiane reikt niet verder dan twee straathoeken. Buiten het centrum weet niemand dat er in de stad zich ook nog een luchthaven bevindt.

Airport? De heer weet echter wel of niet waar de Airport is, maar heeft andere plannen met Auke. Hij legt uit dat Airport veel te ver weg is. Hij gebaart Auke nog dwingender te blijven. Zijn hand op Auke's hand begint steeds zwaarder te knijpen. Hij wenkt met zijn andere hand naar de 9 glimlachende dames, die smachtend zitten te wachten op klandizie.

Het lukt Auke uiteindelijk te ontsnappen. Hij is inderdaad helemaal uit koers. Bijzonder, want Vientiane kent slechts een paar slagadertjes. Maar in een cultuur, land of stad waar niets logisch is, kun je je een keer vergissen in de route.

Terug in Rome: als er iets frustrerend is: je verheugen op een laatste avondmaal samen in dat zorgvuldig uitgekozen restaurant. En dat het gesloten blijkt. Daar had Tripadvisor niets over gezegd.  Dus we besluiten terug te gaan met de metro. Auke is van de orientatie en heeft een tussendoorweggetje naar het metrostation in zijn hoofd. Evenals in Vientiane kun je je ook in Rome vergissen. Dus we belanden in een gekke achterbuurt en vragen die schoonmakende Aziaat waar het metrostion is. Hij heeft werkelijk geen idee. 

Het betreffende metrostation Cipro blijkt vlak achter de plek van die Aziaat te liggen, Auke schat in: 300 meter. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten